Arhive za Crtica

Kad je golemi luksuzni brod Titanik 1912. god. krenuo na svoje prvo putovanje u New York, nitko nije mogao ni slutiti, da je to posljednje njegovo putovanje u smrt. Dan prije propasti javio mu je telegrafist s broda “California” opasnost: ledena brda plove prema jugu, presijecaju ti put. Zapovjednik Titanika oholo je odbacio upozorenje, nije ni htio saslušati poruku. Nekoliko sati kasnije došlo je do sudara s golemom santom leda – i Titanik je počeo tonuti. Njegovi telegrafisti uzalud su zvali pomoć. Nitko ih nije čuo. Ocean je progutao brod i 1500 putnika. Odbili su upozorenje, a posljedica toga bila je smrt.

Tko živi u potpunoj ovisnosti o Bogu, u blaženom stavu djeteta, iskusit će da Bog divno vodi naše putove. Doživjet će kako Bog rješava sve njegove teškoće i nevolje i zastupa ga u svim prilikama. Isplati se ostaviti sva osiguranja i težiti samo za kraljevstvom Božjim, njegovom pravdom i za tim kako Bogu ugoditi. Takvi će primiti sve što god im je potrebno.

Dječje povjerenje je moć. Ono pokreće i srce zemaljskog oca a kamo li ne Božje srce koje je praslika cijelog očinstva i ljubavi. Ljubav će biti najbrže svladana dječjim povjerenjem. Prakticiraj to!

Bog je ljubav. Tko ljubi mora biti kod onih koje on ljubi, naročito kada su u nevolji. Zato nam Bog ljubavi kaže: “Gospodine boravi kod svojeg naroda od sada i do vijeka” (Ps 125). On je tu kada je nevolja najveća i kada izbije snažna kao vatra rata. Tada nas on okružuje kao brda koja nas sakrivaju od straha koji se pojavljuje sa svih strana. On, Svemogući, može to učiniti.

Bog nije ispunio najdraže želje tvog srca? Mučiš se jer ti čežnja za tim oduzima mir. Ali, postoji jedan put za pomoć, kaži: Oče moj, ono što mi ti ne daješ, ne želim ni imati. Samo ono što si mi ti odredio, želim i ja. U takovoj predanoj volji leži moć, a tvoje patnje će nestati. Srce koje počiva u Božjoj volji bi će ispunjeno mirom i utjehom.

Kaži Bogu, svom Ocu: Zahvaljujem ti da ne moram računati samo sa dobivanjem novca, darovima ili ljudskim mogućnostima, nego s tvojom moćnom stvarajućom rukom. Ti zapovijedaš i što nedostaje, odjednom je tu. Zahvaljujmo u vjeri za to i iskusit ćemo pomoć.

Bog je ljubav. Karakteristika ljubavi je vjernost. On te ne će nikada ostaviti, nikada razočarati. Vodit će te do kraja i provesti. Ali, on traži tvoju ljubav. On te moli: Ako me ne razumiješ kada prolaziš putovima patnje, onda imaj povjerenja u mene. Tvoja vjernost bit će znak tvoje ljubavi.

Često mislimo da smo sami i napušteni. Ipak, u zabludi smo ako tako razmišljamo: Očinske oči gledaju bez prestanka na nas. On vidi u naše srce. On razumije svaki osjećaj i svaku pomisao, svaku kušnju i svaku bol. On nas gleda u neizrecivo sažaljevajućoj ljubavi. On čeka na nas. On čeka na to da uhvatimo njegov pogled i da dopustimo da nas njegove oči prate, tješe, pomažu i ljube. Učini – dopusti to!

Bog treba ljude koji su neprestano u molitvi, koji se na daju odvratiti kao ni kananejska žena. On čeka na ljude koji najprije umjesto kruha dobiju kamen i Boga drže za riječ: “Koji od vas, ako moli Oca za kruh, da će mu kamen?” (Lk 11, 11). Ne postoji takav otac – ili on nije pravi otac. “Dakle, ne možeš mi dati kamen na moje molbe!” kaži nebeskom Ocu. Na takvu poniznu molitvu, Bog će kamen koji si primio, pretvoriti u kruh, jer on drži obećanje koje je dao u svojoj riječi onima koji u to vjeruju.

Bog nam daje veliku ponudu. On kaže: Molite, izmolite puno i bit će vam dano. Nebo i zemlja pripadaju meni. Svi moji glasnici stoje mi na raspolaganju. Služe mi i izvršavaju moje zapovjedi. Bit će poslani u službu za vas – deset tisuća – snažna moć (Hebr 1,14; Dan 7,10). Što će vam nedostajati? Ištite mnogo i velike stvari od mene i dat će vam se.

Očevo srce je izvor sve ljubavi. Ako nam jedan čovjek uskrati naše molbe za pomoć, apelirajmo na Božje srce, na njegovo suosjećanje. Tko bi mogao izreći što se događa u Božjem srcu. Sva ljudska ljubav izblijeđena je pred njim. Zbog toga nitko ne priziva uzalud očinsko srce, jer je prepuno milosti i suosjećanja. Međutim tko zaista apelira na Božje srce i siguran je u njegovu ljubav? Taj neće biti nikada razočaran.

Bog je ljubav. Karakteristika ljubavi je vjernost. On te ne će nikada ostaviti, nikada razočarati. Vodit će te do kraja i provesti. Ali, on traži tvoju ljubav. On te moli: Ako me ne razumiješ kada prolaziš putovima patnje, onda imaj povjerenja u mene. Tvoja vjernost bit će znak tvoje ljubavi.

Bog kao Otac želi imati svoja stvorenja, svoju djecu sasvim blizu sebe. Zato je široko otvorio svoju Očevu kuću, pošto nam je poravnao put kroz patnje i smrt svog Sina. On čeka, da svaki dan iznova živimo za njega. Svako novo predanje, svako pouzdanje povezuje nas tješnje s Ocem.

Ne gledaj na svoje nevolje i nemogućnosti. Nemoj stati. Nemoj dopustiti da one zaokupljaju tvoje biće. Misli na to: Bog je Otac, on je ljubav. On ima još nešto drugo spremljeno za tebe. Poteškoće nisu zadnje što ti je Bog pripravio, nego uvijek rješenje, radost, slavu.

Ne znaš savjet – postoji Netko koji stoji kraj tebe i savjetovat će te. Ne znaš za pomoć – On kaže: “Ja sam tu!” i dolazi pomoć. To je tvoj Gospodin, Bog i Otac. Vjeruj mu, uvijek nazočnom Ocu, i iskusit ćeš pomoć.

Vidiš ljepotu, vidiš kako je Bog savršeno stvorio svaki cvijet, svaku malu životinju drugačije. Ali su Bogu daleko dragocjeniji ljudi od sve slave stvarajućeg svijeta. Njih je stvorio po svojoj slici. Naziva ih svojom djecom, za koju je dao svog jedinorođenog Sina u svijet. Koliko si dragocjen i ljubljen u Božjim očima. To saznanje neka ti bude utjeha u svakoj kušnji. Istina je da te Bog ljubi.

Bog je svet, pravedan, koji se gnjevi na grijeh. Njegova ruka je ispružena za sud nad grješnima, nad palim čovječanstvom. Međutim nad onima koji ga ljube i žive po njegovim zapovijedima pruža svoju ruku za izbavljenje i pomoć. Njima poručuje: “Duše pravednika su u Božjoj ruci i nikakve muke ih ne će zateći.” (Mudr 3,1). Tko će to doživjeti u vrjemena nevolje, suda i ratova? Onaj, koji prisvaja obećanje svog Gospodina.

Povlačiš li se s teškoćama i grijesima tvojeg života, jer misliš da nema izlaza? Tako dugo dok budeš to činio, ne će se primijeniti tvoja situacija. Tek kada ćeš se osloniti na Boga koji još danas čini čudesa, koji je uvijek spreman pomoći, doživjet ćeš promjenu. U nemogućnosti tvojeg života slavi njegovu svemogućnost i izreci u molitvi Božje obećanje, kojim se On obvezuje. Tada ćeš doživjeti Božja čudesa, pomoć i promjenu u tvojem životu, u srcu i prilikama drugih.

Božje srce je puno ljubavi i nama naklonjeno. To je činjenica koja nas uvijek iznova ohrabruje da mi dolazimo kao djeca s molbama. To je način i odlika jednog oca koji se raduje kad može usrećiti i obdariti svoju djecu. Ali on traži od tebe: Budi prema meni kao dijete. Dođi mi dnevno kao ocu sa svim svojim molbama, velikim i malim bez ikakvog stida i straha. “Isus nam obećava da će Otac činiti dobro onima koji ga za to mole” (Mt 7, 11). Isprobaj to!

Prolaziš najmračnije trenutke svog života? Upamti: To je vrijeme dokazivanja tvoje vjere, trenutak, u kojem moraš sam donijeti odluku. Bog, Otac te želi iskušati, pouzdaješ li se u najmračnijim trenucima u Njega. Kaži samo jednu riječ i položio si kušnju: „OČE MOJ, NE RAZUMIJEM TE, ALI SE POUZDAJEM U TEBE!“. Tada ćeš iskusiti nešto veliko, sada i u vječnosti.

Isus nas uči moliti: “Neka bude volja tvoja!”. Time nas zapravo obdaruje, jer s tom molbom isključujemo našu volju. Ona bi nas mogla dovesti do zablude i uvesti nas u nesreću. Ali, kad Bog čini svoju volju, onda je to volja savršene mudrosti i ljubavi. Bog samo zna što je dobro za čovjeka, a ne mi. zato moli u potpunom predanju svoje volje i želje: “Bože, neka bude volja tvoja!”. Prepusti se potpuno toj volji i izabrao si najbolji dio u svojem životu, jer Božja volja vodi te u velikoj ljubavi k slavnom cilju.

Ako se ne možeš osloboditi žalosti i depresije, izgovori glasno jedino ovu riječ: “Da, Oče, želim svoj križ.” Ta riječ učinit će ti teški teret lakšim. Voljno predanje Božjem djelovanju ima moć promijeniti ljudsko srce. Time će nevolja izgubiti svoju gorčinu.

Koji je najviši Božji cilj s tvojim životom? Bog dopušta stvari u našem životu, koje će nas naučiti ljubiti. On nas je iskupio kroz svog jedinorođenog sina, stvorivši najljepšu sliku, sliku njegove ljubavi. Zato razumij Božji postupak s tobom, pogotovo kroz teške ljude i bit će ti pomognuto.

Postoji jedna riječ koja rješava sve tvoje nevolje, a zove se pouzdanje u Boga. To znači, Bogu vjerovati da je zaista svemoguć, da je otac pun ljubavi, uvijek spreman pomoći. Pouzdaj se i prvi korak za rješenje tvojih problema bit će učinjen – idući slijedi. U svoje vrijeme vidjet ćeš vlastitim očima, kako je promijenio tvoj problem u radost.

Tko će uživati Božje milosti? Tko mi želi biti na radost? To je dijete koje se obraća i uvijek iznova dolazi kao izgubljeni sin Ocu i kaže mu: “Oče, sagriješio sam.” Takvom čovjeku Očevo srce se približava u ljubavi i radost, kao grješniku koji se kaje. Budi zato takvo dijete Oca i njegovo zadovoljstvo počivat će na tebi.

Tko stoji u patnji, nevolji, napasti i nesreći grijeha, najprije će naći utočište kod Božjeg srca. Dijete puno suza, pripada u naručje oca. Ono mu stoji široko otvoreno.

Bog je ljubav. On je milostiv i pun velike dobrote. Ukoliko želiš iskusiti njegovo milosrđe, pokloni i ti drugima milosrđe (Mt 5, 7). Tada će ti biti otvorena vrata njegova srca, i njegova milosrđa.

Bog nas mora suditi, jer nas ljubi. Ali, tamo gdje sudi, njegovo milostivo srce plače. Tako je Isus plakao kad je govorio o razaranju Jeruzalema. U Bogu ćemo naći srce koje trpi s nama, jer su Božje namjere kažnjavanja za našu promjenu. Kad se odvratimo od putova koji su ožalostili Boga i ljude i plačemo nad našim grijesima, Isus ne će plakati i njegova osuda promjenit će se u milost.

Bog je pravi Otac. Njegovoj osobnosti je svojstveno da opominje svoju djecu. Njegova ljubav ne može vidjeti ljude koji povremeno ili vječno srljaju u nesreće ili pogibaju. Zato nas uostalom opominje ako drugačije ne čujemo kako bi još neke spasio. Slušaj njegovu opomenu i bit ćeš pošteđen mnogih kazni i udaraca suda.

U pogledu našeg života slični smo građevinskim radnicima, ali ne arhitektima. Ne trebamo planirati cijeli naš život. Arhitekt našeg života, koji ima plan u svojim rukama, je sam Bog. Tada nas ne će progoniti moć sudbine. Bog vodi naš život prema divnom planu na put, koji će odgovarati našim snagama i darovima. Zato nemoj Bogu braniti da postane arhitekt, budi i čini ono što ti pripada: kamen po njegovom planu, poslušan njegovom vodstvu; te dan za danom stoj u gradnji – i tada ćeš postati divna građevina.