UMNOŽI NAM VJERU!

(27. nedjelja k. g. C – Lk 17, 5-10)

„U ono vrijeme: Apostoli rekoše Gospodinu: »Umnoži nam vjeru! « Gospodin im odvrati: »Da imate vjere koliko je zrno gorušičino, rekli biste ovom dudu: ’Iščupaj se s korijenom i presadi se u more! ’ I on bi vas poslušao. «

Današnje nedjelje je u svetom Evanđelju riječ o vjeri. Sam Isus je svojim učenicima tumačio snagu i jakost vjere. Učenici su osjećali da im je vjera slaba i zato su molili Isusa: „Umnoži nam vjeru. ”

Tada ih je Isus malo ukorio pa im je rekao: umnozi-vjeru„Ne znate koliku moć i silu ima vjera. Da je imate barem tako malo kao zrno gorušice rekli biste ovom drvetu: Iščupaj se s korijenjem i preseli se u more. To bi vas drvo poslušalo. ” Evanđelista Matej također pripovijeda istu zgodu, i spominje iste riječi Isusove: „Da imate toliko vjere koliko je gorušičino zrno rekli biste ovom dudu -preseli se na drugo mjesto, on bi vas poslušao i preselio se. ”

Ovom usporedbom je Isus htio pokazati snagu vjere. Vjera i gore premješta. Što je sve vjera kroz povijest Isusove Crkve učinila teško je i opisati. Vjera je obnovila svijet – promijenila je srca ljudi, otvorila im oči da vide što je dobro i događala su se mnoga čudesa tamo gdje je bilo vjere. Nažalost, naša je vjera uvijek nekako polovična. Osjećali su to i apostoli pa su zato molili Isusa: „Daj nam umnoži i ojačaj i povećaj našu vjeru. ” Sveti apostol Pavao piše da vjeru nosimo u glinenim posudama koje se vrlo lako razbiju. Zato kršćanin pažljivo nosi tu glinenu posudu i pazi da se ne spotakne o neko zlo djelo pa da mu ta glinena posuda ne spadne iz ruku i razbije se. To bi bila tragedija kršćanskoga života.