Uprisutniti Isusov poziv

Krivo bi bilo reći da je zvanje nešto što se ne odnosi na nas, što se odnosi samo na određene pojedince. Zvanje je zapravo “smisao jednoga života”, ako ga smatramo darom kojega Bog daruje ovome svijetu. Prihvaćajući taj Božji dar i živeći ga u zvanju, nadilazimo sve naše slabosti i grešnosti i postižemo puni i pravi smisao života.

https://www.maxportal.hr/premium-sadrzaj/bivsi-kosarkas-postao-svecenik-u-subotu-je-proslavio-mladu-misu/Zvanje – plan Božje ljubavi na koju smo svi pozvani odgovoriti svojim: “Evo me!” Naš je život, kao i duhovno zvanje, veliki dar ljubavi Oca nebeskog u kojemu sve i svi imaju svoj izvor i početak i bez kojega ništa ne može postojati. Isto tako, nebeski Otac pozivajući mnoge da ga slijede u duhovnome zvanju, daje puni i pravi smisao našemu životu. Tako zvanje postaje plan Božje ljubavi na koju smo svi pozvani da je živimo. Ta se Božja ljubav može ostvarivati i na druge načine u životu jednoga čovjeka, ali na poseban se način ostvaruje upravo kroz svećeničko zvanje ili kroz život Bogu posvećenih osoba.

Bog u svojoj neizmjernoj dobroti najbolje zna što je na korist svima nama i što služi našoj vječnoj sreći i zbog toga svakome od nas daje “put”, daje nam zvanje preko kojega ostvarujemo svoju svetost i svoju sreću. U isto vrijeme taj “put”, to zvanje nije nešto što se zaustavlja samo na jednoj osobi, to je dar koji je na korist i za služenje drugima.

Čovjek koji prihvaća zvanje od Boga darovano u tom istom zvanju ima zadaću ovome svijetu pokazati prisutnost Boga među ljudima i u isto vrijeme živeći svoje zvanje i potpuno predanje Bogu pokazati da je Kraljevstvo Božje već sada prisutno ovdje među nama.

Život pozvanih uprisutnjuje Kristovo djelo na zemlji Ljudi svakodnevno osjećaju potrebu za Bogom, svakodnevno žele sresti Boga i osjetiti njegovu pomoć u svome životu. Možda kao svećenici često nismo ni svjesni da upravo preko svećenika mnogi otkriju prisutnost Božju u svome životu. Svećenik, samo jedan običan i slabi čovjek, pruža svoje sklopljene ruke prema Bogu, pruža svoje ruke prema onome tko je pao, “posuđuje” svoj glas Bogu da bi se preko tog glasa širile riječi života, daje svoje srce Bogu da bi preko njega Bog pokazao svoju ljubav svim ljudima. Evo, to je smisao zvanja koje daje Bog: biti pastir, biti prijatelj svima, biti onaj tko će ljudima pokazati prisutnost i ljubav Božju, biti prijatelj kao Isus koji nikada ne izdaje i koji ljubi do kraja, do smrti na križu.

Svakoga od nas Gospodin poznaje, svakoga od nas zove imenom, upućuje nam poziv. Na nama je da čujemo taj poziv, da se odvažimo i da odgovorimo. No, malo je danas onih koji su hrabri i koji žele pokazati svoju velikodušnost govoreći Bogu: „Evo me, mene pošalji.“

 

Molitva za sveta duhovna zvanja BD Mariji

O sveta Majko Božja i premila Majko naša, ti kraljice apostola, ti pomoćnice kršćana.Tvojemu se materinskom milosrđu utječemo da nam od Boga isprosiš mnogo svetih svećenika, redovnika i redovnica.

Ti sve možeš kod Božanskog Sina svoga, našeg velikog svećenika,

koji je sama sebe žrtvovao na drvu križa za otkup i spasenje svijeta

i još se žrtvuje svaki dan na našim oltarima. Uslišaj molbu naroda svoga, koji te ljubi i štuje od davnine kao svoju Kraljicu, Odvjetnicu i Majku.

Zagovaraj nas kod presvetog Srca Isusova, da nam se smiluje i da nam dadne mnogo svetih duhovnih pastira.

Budi na pomoć svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, blagoslovi ih u svetom radu za spasenje i posvećenje duša naših. Amen