Uskrsnu Gospodin!

Čitanja: Dj 2,42-47; Ps 118,2-4.13-15.22-24; 1 Pt 1,3-9; Iv 20,19-31

Neka svjetlo Uskrsloga obasja i vaša srca da mognete klicati: ALELUJA, ALELUJA!
Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs!

Istina je da je križ imao neprijatelje već onog dana kad je Krist na njemu umro. No, križ je kroz ovu dugu povijest, od preko dva tisućljeća, bio i znak uskrsnuća. Tri dana prije svog slavnog uskrsnuća nosio ga je sam Utjelovljeni Sin Božji Isus Krist da bi na njemu umro stravičnom smrću. Od onda do danas, milijuni Isusovih vjernika spremno primaju svoj križ na ramena i nose do groba bez ikakvog straha jer čvrsto vjeruju da je križ i grob samo ono što nas vodi slavnom uskrsnuću. Isusovi vjernici stavljaju križ ponad svojih grobova jer što bi bio ljudski život na zemlji da izbrišemo nadu u uskrsnuće i slavni i vječni život iza uskrsnuća? Ljudski bi život bio bespomoćno beznađe. Bio bi zbroj dana koji se gube u ništavilu. Ljudski bi život bio najveća prijevara. Takav bi život bio nešto najstrašnijega što bi čovjeka moglo zadesiti.

Mi, kršćanski vjernici, odbacujemo ovakvo očajno i crno razmišljanje. Naša nam vjera otvara neslućene nade. Ona nam jamči da će svaka naša dobra misao, svaka plemenita želja, svaka prava riječ i svako dobro djelo ostati – neće nestati nego će biti nagrađeno uskrsnućem i radosnim vječnim životom. Da će se to doista tako dogoditi, mi to danas slavimo i ispovijedamo. Radujemo se danu kad je naš Spasitelj i Otkupitelj slavno uskrsnuo. Radujemo se zato što je svojom mukom, smrću i uskrsnućem nama zagarantirao slavu našeg slavnog uskrsnuća.

Danas možemo doista biti radosni jer je naša nada u sretni i vječni život osvježena današnjim blagdanom. Neka uskrsna radost obuzme naša srca i neka Vam bude sretan i blagoslovljen Uskrs!