Uzašašće Gospodnje – Spasovo

Naš Bog i Stvoritelj u svakom čovjeku ostvaruje svoj plan i svoju namisao. Svakog našeg časa i svakog našeg dana na nama se ostvaruje Božja zamisao unatoč toga što su naši dani isprepleteni i zlom i dobrom. Ne znamo što nas čeka sutra a zanima nas što nas čeka iza kraja ovog života. Ta nepoznata budućnost lebdi pred nama kao zagonetka. Današnji blagdan otkriva u Isusovom životu svu našu budućnost. Današnji blagdan je nastavak vazmenih blagdana, on je nužni završetak cijelog Isusovog života.

Moleći Apostolsko vjerovanje mi po nekom redu otkrivamo one bitne elemente, dijelove Isusova života: začet po Duhu Svetom, rođen od Blažene Djevice Marije, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan, sašao nad pakao, treći dan uskrsnuo od mrtvih, uzašao na nebesa, sjedi s desne Bogu Ocu Svemogućemu. To je konačnica Isusovoga života. Slava s Ocem.

Sve molitve i pjesme današnje svete Mise govore nam o Isusovoj i našoj proslavi. Zborna molitva kaže: „Kristovo uzašašće i naše je uzdignuće jer smo u nadi svi pozvani u slavu kamo je pred nama otišao Krist, naša Glava.“

Darovna molitva kaže: „Da se po ovoj razmjeni darova i mi se vinemo put nebesa.“

Predslovlje kaže: „On nas svojim uzašašćem nije napustio nego nam je dao nadu da ćemo i mi kao udovi njegova tijela biti s njime u istoj slavi gdje je on naša Glava i Prvijenac.“

Molitva poslije Pričesti kaže: „Zahvaljujemo Ocu što nas već na zemlji čini dionicima nebeskog slavlja i neka upravi naše srce gdje je i Krist, naša Glava.“

Sva naša budućnost i sve događanje našeg života ima sliku u Isusu Kristu. Mi smo njegovi i u njemu trpimo, s njime umiremo, s njime i u njemu uskrisujemo, s njime ćemo biti pridruženi i u slavi u nebu.

Današnji blagdan otkriva nama ljudima dvije važne stvari. Prvo nam otkriva put kojim moramo proći. Drugo otkriva nam i cilj kamo moramo doći. U prvom čitanju iz Djela apostolskih jasno razabiremo svoj put ovdje: „Primit ćete Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci do na kraj zemlje.“ Naš život – život kršćanina jest i mora biti takav da bude jasno i vidljivo svjedočanstvo za Isusa. Život po Božjim zapovijedima – vršiti volju Božju kao Isus jest život po ljubavi. Ljubav prema Bogu i bližnjemu, što znači svjedočiti za Isusa. Moramo živjeti kao Isus.

Iz Djela apostolskih razabiremo i svoje mjesto u budućnosti. Opet kao Isus. Isus je uzašao na nebo u slavu sa svojim Ocem što je i naš konačni cilj.

Zato se kršćanin u ovom životu ne veže čvrsto za ovu zemlju kad zna gdje mu je konačnica. Isto tako kršćanin se ovdje ljubavlju okreće prema Bogu i bližnjemu što i jest pravi put kršćanina. Kršćanin ima uperen pogled u Nebo i u Boga.