VELIKA GOSPA

Pred svakim čovjekom stoje samo dva životna puta: život, pobjeda, uspjeh i drugi put: neuspjeh, propast i smrt.

velika-gospaSveto Pismo slikovito prikazuje ta dva znaka: Ženu suncem odjenutu, mjesec joj pod nogama sa vijencem od dvanaest zvijeda oko glave u času rađanja novog života. U drugom znaku sveto Pismo gleda Zmaju ognjenog sa sedam glava i sedam rogova gdje repom obara trečinu zvijezda nebeskih.

Ova dva znaka stoje jedan nasuprot drugoga. Zmaj stoji nasuprot ženi da joj odmah čim rodi uništi porod. No, iz te borbe žena izlazi pobjednica. Porod je uspio jer Bog je štitio njezin porod koji bi uzet u nebo. Zmaj je u toj borbi gubitnik. Život je borba. To je taj sučeljni život razapet između zla i dobra, između pobjede i poraza. Da ne postoji pobjeda i da ne postoji poraz ne bi bilo borbe.

Htio on ili ne htio – svaki je čovjek prisiljen na borbu. Ishod borbe svakog čovjeka ovisi o njemu samome. Ovisi o tome u koji se je znak zagledao i koji je znak slijedio. Danas sveta Crkva slavi jednu sjajnu pobjedu koju je izborila Blažena Djevica Marija, ona žena o kojoj govore prve stranice sveto Pisam kad se Bog okreče sotoni zmiji: “Neprijateljstvo ja zamečem između tebe i žene, između njezina poroda i tvoga. On će ti satirati glavu a ti ćeš vrebati njegovu petu”.

Život Blažene Djevice Marije bio je od samog bezgrješnog začeča neprikedno i neodvojivo uz Boga uz Isusa Sina Božjega i sina njezina.

Nikakvim grijehom, niti samo sjenom nije nikada bila okaljana. Zato je završetak njezina života ne zemlji bio okrunjen veličanstvenom prolavom: “Dušom i tijelom uznesena je na nebo”, kaže tako dogma naše vjere. Sjajniju pobjedi nije moguče niti zamisliti.

Draga bračo! Dok danas slavimo njezinu pobjedu mi mislimo o našoj životnoj borbi, o našoj odluci i o našoj pobjedi nad zlom i sotonom. Sada je vrijeme odluke. Molit ćemo nju, na nebu proslavljenu, da nam priteče svojim zagovorom i pomogne nam pobijediti zlo u sebi i da se možemo njoj u nebu zauvijek pridružiti.