VJERA JE KONKRETNA STVARNOST

„Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima. «

Naša vjera i stvari koje se naše vjere tiču jesu konkretne, kao što je konkretno utjelovljenje Riječi Božje koja nije postala idejom nego tijelom – mesom. Ta konkretnost upućuje i na stvarnost i zbilju te našoj vjeri tako daje vjerodostojnost.

Mi ponekad zaboravimo da je naša vjera konkretna. I kada recitiramo Vjerovanje, govorimo o konkretnim stvarima: ‘Vjerujem u Boga Oca, koji je stvorio nebo i zemlju; vjerujem u Isusa Krista koji je rođen, koji je umro…’ – sve su to konkretne stvari. Naše vjerovanje ne kaže: vjerujem da trebam učiniti ovo ili ono, ili da su stvari ovakve ili onakve za ove ili one – Ne! Riječ je o konkretnim stvarima. Konkretnost vjere koja vodi prema slobodi, prema svjedočenju – sve do mučeništva; koja se protivi kompromisima ili idealizaciji vjere.

Neka nam Gospodin svima da ovog uskrsnog Duha, da hodimo ulicama Duha bez kompromisa, bez ukočenosti, u slobodi naviještanja Isusa Krista onakvim kakav je i došao – u tijelu.

papa Franjo