Vjera koja spašava

Čitanja: Lev 13,1-2.45-46; Ps 32,1-2.5.11; 1Kor 10,31 – 11,1; Mk 1,40-45

U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!«

U današnjem evanđelju zapisao je sveti Marko Isusov pristup jednom gubavcu. Neki gubavac, natjeran velikom nevoljom i bolešću i društvenom izoliranošću, klekne pred Isusa i otvoreno kaže Isusu: “Ako hoćeš, Gospodine, ti me možeš očistiti od gube.” Isus je znao sve njegove nevolje ali i njegovu vjeru i još jednostavnije mu odgovara: “Hoću, budi čist.” “Idi i pokaži se svećeniku kako propisuje zakon Mojsijev.” Ako bi netko ozdravio od gube trebao je dobiti jamstvo da je ozdravio pa se tek s tim jamstvom mogao vratiti u zajednicu. Isus rješava ne samo njegov medicinski problem nego i njegov socijalni problem. Vidite, tu je za nas današnje kršćane pouka. Naše kršćanske zajednice imaju i tjelesnih i moralnih bolesnika. Njihova bolest stvara i socijalne probleme. Nekad počinje iz loše i bolesne obitelji gdje grijeh i zlo vlada. Iz te obitelji se brzo širi. Nekada počinje u nekom prijateljskom društvu i osobito brzo plane i raširi se kao vatra. Obično u takvim slučajevima svi bacaju krivnju na drugoga. Danas mnogi okrivljuju društvo za širenje droge, alkoholizma i moralne kuge, a ne okrivljuju one koji to pokreću i odatle izvire bolest. Često puta roditelji opravdavaju moralni pad svoje djece kao da ih nisu oni odgajali. Danas se mladi naraštaj najmanje odgaja u kući, u obitelji. Mjesta odgoja su najčešće kafići, športski tereni, kinodvorane, razni klubovi itd.

Zato je za nas kršćane današnje evanđelje poticaj na razmišljanje. Koliko doprinosimo boljitku zajednice ili štetimo svojim ponašanjem. Zatim, kako pristupamo zlu i grijehu? Da li ga hvalimo, opravdavamo ili želimo izliječiti? Za nas je Isusov nastup sigurno najsigurniji. Liječiti bolesne. Tu je strahovita odgovornost roditelja i svih drugih čimbenika društva, Crkve, škole itd. Treba iskoristiti sve mogućnosti da se zajednica učvrsti a bolest njezinih članova treba liječiti.