Povijest župe

ŠTO POVIJEST KAŽE O NASTANKU  IMENA I MJESTA SRAČINEC?

Mnogi ispituju kao je nastalo ime mjesta Sračinec. Mnoga okolna mjesta su dobila ime po svojem svecu zaštitniku, ali ne i Sračinec.

Očito je da je mjesto nastalo prije nego je dobilo svoga sveca zaštitnika.nema povijesnih podataka o nastanku imena mjesta, ali postoji stara predaja koja kaže da su na tom prostoru neki redovnici imali svoje posjede. Tomislav Đurić u svojoj knjizi“Legende puka hrvatskog“ spominje da su to bili Pavlini, ali je lako zaključiti da su mogli biti i Križari. Bili su to redovnici-ratnici koji su nastali u svetoj zemlji u 11 i . Sa namjerom da štite sveta mjesta i hodočasnike od pogana. Svi su oni imali i svoje posjede širom Europe. Taj red postoji još i danas u neposrednoj blizini u Sloveniji ali kao svećenici u župama  gdje su ti redovnici imali svoje posjede. To su župe: Središče ob Dravi i Ormož. U Sloveniji se članovi toga reda zovu Križniki. Vjerojatno su ti redovnici imali i sa ove strane Drave svoje posjede. U ta vremena, redovnici su imali svoju redovničku odjeću, koja se sastojala od dugog bijelog habita, a na prsima su imali veliki križ. Preko habita su stavljali crni dugi plašt ili pelerine, kako je to običaj i danas u nekih redovnika. Po svojoj odjeći, izvana crni, a iznutra bijeli, u narodu su prozvani Srakari, jer su ih podsjećali na pticu svraku (taj naziv su u povijesti nosili i redovnici cisterciti). Kmetovi koji su radili na njihovim imanjima su također bili prozvani, od okolnog stanovništva, Srakari, po kajkavskom nazivu za pticu “sraku“.

Taj naziv je ostao sve do danas i za mjesto ali i za njezine stanovnike koji se nazivaju Srakari i Srakarice (a ne Sračinčani ili Sračinčanke).

 

POVIJESNI PODACI O MJESTU SRAČINEC

Selo Sračinec se prvi puta spominje u povijesti 1552. godine. Nakon borbe s Turcima na viničkom polju, kako izvještava Nikola Zrinski i Luka Sekelj, opljačkana su i popaljena mnoga sela u okolici. Ubirač poreza Ambroz Gregorijanac, izvještavaa da su potpuno spaljena sela: Sračinec, Trnovec, Vidovec, Biškupec, Obrež, Čeprlinec i Velkovec, pa nije uspio ubrati porez. Ovaj palež učinila je Turska vojska pod zapovjedništvom Ulama-bega.

Godine 1553. je zapisano da u selu Sračinec živi samo jedan vlastelinov kmet.

Godine 1566. upisan je u porezni registar Zrachynecz (Sračinec) i Zrepychar ili idugim imenom Twybovecz (Svibovec)..

Povijest bilježi kako je kralj Maksimilijan, 31. prosinca 1567. dao selo Sračinec gradu Varaždinu.

 

POVIJEST ŽUPE SRAČINEC

Od 1567.  selo Sračinec je pripadalo gradu Varaždinu i varaždinskom župniku. Prema tadašnjem običaju, kako je zapisano 1587. sela Sračinec i Svibovec daju kmetska davanja varaždinskom župniku, na način kako je to zapisao tadašnji župnik Antun Vramac; dobiva tri voza drva, dva kopuna i šest kruhova za godinu dana.

Sela Svibovec i Sračinec (Hrašćica još nije postojala) pripadaju župi Varaždin sve do 1961. kada selo Sračinec postaje samostalna župa.