NEDJELJA DOBROG PASTIRA – DAN MOLITVE ZA SVETA DUHOVNA ZVANJA

Uz današnju nedjelju veže se i Dan duhovnih zvanja. Što su to duhovna zvanja? To su svećenička i redovnička zvanja. Osobe iz tih zvanja odriču se vlastite obitelji tj. ne osnivaju vlastitu obitelj, da bi se mogli bolje posvetiti ovoj službi u koju ih je Bog pozvao.

U našoj Katoličkoj crkvi premalo tih duhovnih zvanja, premalo ih je i u našoj hrvatskoj Crkvi. Pogrješno bi bilo reći: Što ja imam s tim? To se mene ne tiče! Tiče se svakoga! Ako si član Crkve, onda si i odgovoran za stanje u toj Crkvi. Treba znati da svećenici, redovnici i časne sestre ne padaju s neba. Oni potječu iz obitelji, rađaju se i rastu u obitelji, odgajaju se u obitelji. Tu dobivaju prve spoznaje o životu, o čovjeku, o dobru i o zlu, o prirodi i svijetu.

Obitelj je „Crkva u malom. „ Tu se uči prvo sklapanje ruku na molitvu: tu se uče prve molitvice i prvi vjeronauk. Roditelji su svojoj djeci prvi navjestitelji vjere. I najvažnije je da to vrše vlastitim primjerom, jer ako dijete vidi na majci i na ocu da im je stalo do Boga, da su dosljedni u svojoj vjeri, onda će i dijete zavoljeti Boga; ulazit će im pod kožu ta svijest: Ja pripadam Bogu! On je moj Stvoritelj! Ja želim i hoću živjeti po njegovim zapovijedima! A ako roditelji ostanu samo na riječima, a životom se udalje od Božjeg puta, onda je teže prenijeti vjeru na djecu.

Duhovno zvanje je Božji dar! I ta zvanja su uvijek dolazila iz obitelji koje su bogate djecom, iz obitelji gdje se Bog časti, gdje se o Bogu govori, gdje se Bogu svakodnevno upravlja molitva. Što se mladima danas stavlja za uzor? Gdje traže svoje ideale? U prvom redu to je svijet uživanja i bogatstva. Tko više govori o tome da se treba žrtvovati, da treba razvijati smisao za darivanje, da treba razvijati duhovnu dimenziju u čovjeku. Na ovim kvalitetama počiva svako duhovno zvanje. Papa nas i ove godine poziva da na današnju nedjelju molimo za duhovna zvanja.

Molimo da se i danas nađe požrtvovnih i nesebičnih mladih ljudi, mladića i djevojaka, koji će se otvoriti Božjem pozivu i koji će se velikodušno staviti u službu duhovnog i moralnog čovjekova dobra.

Gospodine Isuse Kriste,

Pastiru Dobri i vječni svećeniče,

ponizno te i skrušeno molimo,

umnoži u Crkvi u Hrvata sveta duhovna zvanja.

Umnoži u našem narodu prave katoličke obitelji,

koje će hrabro primati blagoslov djece.

Svojim Svetim Duhom potiči čestite mladiće i djevojke

da pođu za Tobom u svećeničkom i redovničkom zvanju.

To molimo Tebe koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.

Amen!