BORBA ZA VJEČNI ŽIVOT

„Gospodine, je li malo onih koji se spasavaju? ”

Čovjek koji je to Isusa pitao, možda je bio uvjeren da se Židovi spašavaju, a pogani propadaju. Kad je čuo Isusov odgovor, ostao je nemalo iznenađen. Samo je Isus mjerodavan dati pravi odgovor o spasenju. Samo on zna tko se skrušeno kaje a tko ne kaje za svoje grijehe. A ako Bog želi kakvim čudom neku osobu proslaviti i na zemlji, Crkva tu osobu može beatificirati i kanonizirati.
A je li netko vječno izgubljen, to ni Crkvi nije dano da proglašava. To samo Bog zna. Isus je božanski upozorio da će mnogi tražiti da uđu na uska vrata, ali ne će moći. On opominje radoznala ispitivača: Ti se, čovječe, bori za svoje spasenje! Vi svi, koji slušate ove riječi, vi se brinite za svoj spas: Borite se da uđete na uska vrata! Isus u nama pretpostavlja i od nas traži herojsku borbu, hrvanje, žarko nastojanje oko vlastita spasenja. Isus je nekom drugom zgodom, kad je uspoređivao uska i široka vrata, još jasnije svima poručio: “Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze! ” (Mt 7, 13-14). Isus govori o moralnoj i duhovnoj borbi s obzirom na vječno spasenje. Koja je razlika između prostrana i tijesna puta, između širokih i uskih vrata? Nitko nikada nije dopro do neke veličine bez velika napora i znoja. Bog je u čovjekov rad ugradio znoj. U znoju lica svoga zarađivat ćeš kruh svoj, zar to nije rečenica s prve stranice Biblije? Nema nijednoga ljudskog djela da išta vrijedi a da iza njega ne stoji ozbiljan napor, danonoćni studij, ustrajno ponavljanje. Ne kažemo li: Bez muke nema nauke.

Isus nam govori da postoje jedna vrata kroz koja ulazimo u Božju obitelj, u toplinu Božjeg doma, zajedništva s njim. Ta su vrata sam Isus. On je put prema spasenju. On nas vodi Ocu. A ta vrata koja su Isus nisu nikada zatvorena, otvorena su uvijek i svima, bez razlike, bez isključivosti, bez povlastica. Netko bi mi od vas možda mogao reći: “Ali, oče, ja sam sigurno isključen, jer sam veliki grešnik: činio sam ružne stvari, učinio sam ih mnogo u svom životu”. Ne, nisi isključen! Upravo zato si više voljen, jer Isus više voli grešnika, uvijek, da mu oprosti, da ga ljubi. Isus te čeka da te zagrli, da ti oprosti. Ne boj se: on te čeka. Trgni se, smogni hrabrosti da uđeš kroz njegova vrata. (papa Franjo)