Uskrs

Danas slavimo blagdan Uskrsa. Veličinu i važnost Uskrsa najlakše će razumjeti onaj koji je dobro pratio sve što se događalo na Veliki petak. Poruka Kristova uskrsnuća, Kristove pobjede nerazdvojiva je od poruke njegova poniženja. To je zapravo jedinstvena poruka. U vrijeme svoje muke Isus je doživljavao pred sudom svijeta poraz za porazom: sjetimo se; prvo nije uspio izbjeći izdaji koju mu je postavio Juda. Zatim nije uspio proširiti svoju promidžbu među ljude da bi spriječio onu farizejsku promidžbu. Farizeji su, naime, uspjeli od naroda napraviti svjetinu koja je vikala ono što su oni htjeli: “Raspni ga, ubi ga!”. Također nije uspio uvjeriti Pilata da se nepravednom osudom neće učvrstiti u svojem položaju. Što je možda još najgore nije mu je uspjelo zadržati ni svoje učenike na okupu da mu budu podrška u najtežim trenucima. Štoviše ih je zbunio kada je Petru koji ga je pokušao braniti, rekao da vrati svoj mač u korice. Ukratko, Isus je pokazao svoju nemoć i pred židovskim vijećem, i pred rimskim sudom. Činilo se dakle, da su uspjeli u svojim naumima svi oni koji su se okomili na Isusa. I trijumfirali su ponižavajući Isusa. No kad bi bio posrijedi Kristov neuspjeh, ne bi se o Isusu širila radosna vijest po cijelome svijetu. Treba nam vidjeti što je to pobjedničko u njegovim porazima. U silnoj moći koju su Isusovi neprijatelji pokazivali prema njemu, krila se i njihova velika nemoć, u njihovim pobjedama krio se velik poraz. A u nemoći koju je Krist pokazao, doista se krila do tada neviđena snaga.

Krist je uskrsnuo! Već je sveti Ivan u uvodu svog evanđelja rekao za Isusa: Svjetlo svijetli u tami, i tama ga nije obuhvatila. Krist je postavši čovjekom došao na dohvat zloći, grijehu i laži. Postao je podložan trpljenju, pa i smrti. Tu istinu zorno nam prikazuju događaji Velikoga petka. Oko njega vladala je tama grijeha koju predstavljaju Juda, Herod, Pilat, farizeji i svjetina. No tama grijeha nije obuhvatila i ugasila svjetlo života i dobrote. Isus nije mržnjom uzvratio na mržnju, silom na silu, zlom na zlo. On je svjetlom pobijedio tamu, dobrom zlo, praštanjem i ljubavlju mržnju…

Trebala je velika snaga ljubavi prema Bogu i prema čovjeku da ta silna tama koja ga je okruživala ne prodre i u njegov način razmišljanja i djelovanja. Tu snagu crpio je Isus u tijesnoj povezanosti s Ocem. Ni u trenutcima najveće kušnje nije prekinuo tu vezu s Bogom. I tu je izvor njegove pobjede. Pobjeda Kristova bila je toliko neočekivana da s njome nisu računali ni najbliži njegovi suradnici, iako su je s neskrivenom radošću dočekali. Krist je svojim uskr. sve iznenadio. Na Kalvariji, gdje je smrt odnijela svoju najveću pobjedu, doživjela je i najjači poraz. Život je pobijedio smrt. Raspeti je uskrsnuo. Apostoli su se rastrčali po svijetu navješćivati pobjedu života nad smrću, pobjedu ljubavi nad mržnjom, pobjedu dobrote nad zloćom.

Krist i nas danas poziva da budemo njegovi svjedoci i nositelji svjetla, dobrote, istine i pravednosti u ovom svijetu. I nas poziva da radije budemo izdani i osuđeni kao pravednici nego da druge izdajemo i osuđujemo. Budimo mu vjerni životom i nesebičnom ljubavlju prema drugima a on će tamu naših Velikih petaka pretvoriti u svjetlost Uskrsa.

 

Neka svjetlo Uskrsloga obasja i vaša srca da mognete klicati:
ALELUJA, ALELUJA!

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs!