7. nedjelja kroz godinu “A”

     Iz poretka ili rasporedbe ovoga svijeta, kako ga mi zapažamo i doživljavamo, izlazi jedna vrsta naravne logike ili reda po kojemu,  kako nam se čini, ovaj svijet hoda. Ta logika svijeta, taj red svijeta je kao tračnice po kojima ovaj svijet ide. Gdje je ta logika i taj red utemeljn, odakle on izlazi? Očito je da je ta logika negdje duboko u našoj ranjenoj ljudskoj naravi. To ni jedan čovjek ne uči nigdje u školi. Isus kaže: “Čuli ste”. To ne znači da vam je netko to govorio, nego ste zapazili tu logiku u sebi i u drugima. Koja je to logika? Logika svijeta je “Oko za oko i zub za zub” Takav nam se stav čini posve pravedan i logičan. “Čuli ste: Ljubi svoga bližnjega a mrzi neprijatelja”. Tako postupa ovaj svijet. To je njegova logika: Ljubiti one koji vas ljube, pozdravljati one koji vas pozdravljaju. U logici ovoga svijeta sve nam se to čini  i pošteno i pravedno i logično. No. Isus one koji tako postupaju naziva “poganima” To je dakle logika pogana, sinova ovoga svijeta. Isus se pojavljuje u ovome svijetu kao Spasitelj i Obnovitelj ovoga svijeta. Isusova zadaća je obnova staroga  i zlog svijeta. Njegovo propovijedanje je poziv svima nama na obnovu ovoga svijeta, preobražaj ovoga svijeta u novi Božji svijet u novo Božje kraljevstvo.

     Za novi svijet Isus postavlja novu logiku, nove tračnice. Ta logika nije nikla u iskvarenoj i oslabljenoj ljudskoj naravi, nego je to Božja logika. Tu logiku je za nas postavio Isus kad nam je rekao: “Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski”. Bog je savršen, budite i vi takovi, to je nova logika koja vrijedi među sinovima Božjim i u Kraljevstvu Božjem.

    “Udari li te tko po jednom obrazu, okreni mu i drugi. Ako se netko parniči s tobom za tvoju gornju haljinu, podaj mu i donju. Ako te prisili jednu milju da ideš s  njime, idi i dvije. Ako od tebe netko zaište, daj mu. Ako bi želio zajam od tebe, ne okreći se od njega. Ljubi neprijatelje i molio za progonitelje”. Ni Otac vaš nebeski ne pravi razlike između  dobrih i zlih. Daje kišu pravednicima i nepravednicima, daje sunce i dobrima i zlima. Otac naš nebeski postupa baš tako kako je rekao Isus: On daje, on oprašta, ne mrzi, ne zavidi. Zato oni koji žele prihvatiti Kraljevstvo Božje, postati sinovi Božji, postati sinovi svjetla idu za svojim Ocem nebeskim, čine djela Božja, vladaju se po Božjoj logici. Pitaju se mnogi: Zašto ne smijem uzvratiti, zašto se ne smijem osvetiti, zašto ne smijem mrziti? Odgovor je samo jedan, ali ne u ljudskoj nego u Božjoj logici – jer takav je Otac vaš nebeski. Isus još nadodaje. “Neka vam djela budu takova da ljudi vide vaša djela i slave Oca vašeg nebeskog”.Nažalost često biva sasvim drugačije. To je naš problem – problem današnjih kršćana

     Kršćanstvo ima mnogo heroja kojima se ponosi ( Damjan Devester, svećenik koji je u njemačkom koncentracionom logoru dragovoljno umro umjesto jednog svog zemljaka Poljaka, Majka Terezija, naši hrvatski mučenici i nebrojeni milijuni mučenika i svjedoka prave kršćanske vjere). To su svi oni koji su ostavili logiku ovoga svijeta i slijedili logiku Oca svoga nebeskoga. Zato su im djela bila takova da ih čitav svijet vidi i slavi Oca našeg nebeskog.  Amen.