Meditacija – moj križ

Gospodine Isuse, ti si dragovoljno na sebe prihvatio trpljenje nošenja križa, kako bi čovjeku pokazao svoju ljubav kojim si otkupio sve njegove grijehe. Htio si do kraja ostati poslušan volji Oca nebeskog, zato si i molio: “ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti” (Mt 26,39b). Križ je tvoj odgovor na zlo ovoga svijeta, jer tvoj križ je ljubav. Samo ljubavlju i praštanjem pobjeđuje se zlo. U tome se nalazi bit prihvaćanja i nošenja svakoga križa. Tvoj križ tako postaje naša škola u kojoj nas poučavaš riječima: “Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom” (Mt 16,24). Mi te želimo nasljedovati, a ti nam govoriš kako je za to potrebno ispuniti tri uvjeta: odreći se sebe, uzeti križ i ići za tobom.

Gospodine, kada čujem da trebam uzeti križ, nemirom i strahom se ispuni moje srce. Ali nije križ sve ono za što ja držim da on jest. Tako često pravi križ ne prihvaćam, jer ga ne prepoznajem, a u križu gledam ono što pravi križ u mojem životu nije. Najčešće na sva moja trpljenje gledam kao na jedini križ koji moram nositi. Postoje mnoga trpljenje, osobito ona tjelesna koja dolaze zbog starosti ili bolesti, ali ona nisu križ o kojemu nam govoriš. Bolest je trpljenje, ali nije tvoj istinski križ. Kad bi moje bolesti bile križ, tada bi se prema njima trebao odnositi po tvojoj riječi Gospodine, a ti kažeš da križ trebam nositi, a ne liječiti ga kako bi on nestao iz moga života. Kada bi moj križ bile samo moje bolesti i nemoći, onda bi lako taj križ mogao umanjiti, ili ga sa sebe maknuti raznim: tabletama, injekcijama, operacijama ili terapijama.

Samo kada gledam tebe Gospodine i tvoj križ, mogu spoznati koji je križ moga života. Ti si Isuse trpio za spas čovjeka. Trpio si zbog zla, grijeha, zbog svoje poslušnosti Ocu, zbog navještaja Božjih istina i zakona, zbog svoje ljubavi i vjernosti čovjeku. Trpiš jer želiš u ljudskome srcu uspostaviti Božje kraljevstvo – Kraljevstvo dobrote, istine, mira, ljubavi, praštanja…

Gospodine, to znači da i moj križ ne može biti ništa drugo, nego li sve ono za što si sam trpio. Moj križ o kojemu govoriš je tako križ nasljedovanje tebe. Preuzimanje na sebe ono što si Ti mislio, govorio i činio. Moj križ je uzeti na sebe – tebe Gospodine; tvoj život! Preuzeti na sebe život u kojemu djelima ljubavi i praštanja stvaram tvoje Kraljevstvo ovdje na zemlji i svojim životom u njega privlačim svakog čovjeka. Križ je sve ono trpljenje koje podnosim radi vjernosti Bogu i Božjim vrijednostima. Križ je sve zlo koje izvire iz naše kršćanske egzistencije, iz toga što želim biti istinski kršćanin, a nije ono zlo koje izvire iz moje naravne ljudske egzistencije.

Gospodine, daj da spoznam koji je moj pravi životni križ koji me vodi u Nebo. Daj da spoznam da mogu biti tvoj učenik jedino ako taj križ prihvaćam poput tebe. Samo tako će mi križ postati sredstvom spasenja i sredstvom pobjede nad svakim zlom.