Presveto Trojstvo

Čitanja: Izr 8, 22-31; Rim 5, 1-5; Iv 16, 12-15

Iako nam je Bog tajnovit, nerazumljivi i neshvatljiv, ipak nam nije daleko. On sam sasvim nam se približio i pokazao se u liku čovjeka Isusa Krista, živio među nama našu ljudsku sudbinu, umro među nama našim umiranjem. Taj Isus kao jedinorođenac od Oca, koji je u krilu Očevu, došao je da nam Oca obznani. Jednom je bio zamoljen od učenika Filipa: „Gospodine, pokaži nam Oca.“ Isus mu je samo odgovorio: „Filipe, tko vidi mene, vidi i Oca.“ Koliko je taj odgovor značio Filipu, ne znamo, ali nam taj Isusov odgovor naznačuje da je Isus jedini put koji nas vodi do spoznaje Boga. Bog je velik, lijep, divan, sveznajući, svemogući, vječni itd. Sva ta Božja svojstva očitovala su se u ljudskoj zbilji kao: pun miline, krotkosti i milosrđa. Bog koga Isus objavljuje ljudima jest takav Bog koji svoju svemoć objavljuje najvećma praštanjem i milosrđem.

Isus nam je objavio Trojednoga Boga. Jedan u biti, a trojstven u Božanskim osobama: Ocu i Sinu i Duhu Svetome.

Mi Isusovi vjernici započinjemo svoj vjernički život u ime Trojednoga Boga kad smo kršteni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Zato sveta Crkva u svetoj liturgiji svaku svoju molitvu upravlja, upućuje Bogu Ocu, a završava je: „Po Gospodinu našem Isusu Kristu Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga.“

Udio na Božjem životu započinje u toku zemaljskoga putovanja, a nastavlja se i nakon fizičke smrti kroz svu vječnost. Slaveći današnji blagdan Crkva izražava cjelovitu vjeru o Bogu sa veseljem da smo i mi pozvani u zajedništvo s Bogom u vječnost. Bog želi da na temelju Božanskog zajedništvo i mi živimo u zajedništvu ljubavi jedni sa drugima, kako bi po toj ljubavi bili u zajedništvu ljubavi Oca, Sina i Duha Svetoga kroz svu vječnost.