Tijelovo

Ima jedna neshvatljiva ponuda koju je Bog ponudio čovjeku već u samom početku. Bog nuđa čovjeku partnerstvo – čvrsto prijateljstvo – trajno savezništvo da on Bog i mi ljudi, njegovi stvorovi, idemo zajedno, budemo zajedno, budemo vječno sretni.

Ta riječ “savez” ili “savezništvo” označuje trajnu i čvrstu vezu naroda Božjega s Bogom. Čitamo više puta u Bibliji da je Bog nuđao savezništvo, trajnu vezu pojedincima i cijelom narodu. Tako Bog sklapa savez ili ugovor s Noom, pravednikom i obećava mu da će ga spasiti u vrijeme potopa. Bog je to i učinio. Kasnije se Bog javlja Abrahamu i s njime sklapa savez. Bog mu obećava da će od njega načiniti veliki narod i tom narodu dati dobru zemlju. Bog je to svoje obećanje ispunio. Čitamo kako je Bog sklopio savez s cijelim izraelskim narodom na brdu Sinaj. Dao je narodu svoje zapovjedi i obećao im da će ih dovesti u njihovu “obećanu zemlju” ako budu održali savez s njime. Unatoč tolikih nevjernosti savezu Bog je ipak održao svoje obećanje i doveo Izraelce u njihovu zemlju. Svi ovi savezi bili su samo slika Novog Saveza koji je Bog odlučio sklopiti s novim Božjim narodom. Taj novi savez je Bog sklopio s Božjim narodom Isusovom žrtvom i krvlju na križu U Starom savezu krv janjeta bila je znak savezništva s Izraelcima. U novom savezu više ne treba krvi janjetove jer Isus je Božje Janje koje odnosi grijeh svijeta. Ovaj savez u krvi Isusovoj je trajni i vječni savez. On više nikada ne će nestati. Narod Božji koji bude držao Isusovu zapovijed bit će, tako je Isus obećao, doveden u vječno nebo.

Novi savez se neprekidno obnavlja u svakoj svetoj Misi kad se Isusova krvna žrtva ponazočuje, kad se Božji narod stavlja podno Isusovog križa i sudjeluje u Isusovoj žrtvi ali sada na nekrvni način jer nitko ne može dva puta umrijeti. Isus je samo jednom za nas prinio svoju krvnu žrtvu i umro za nas na križu a sada samo tu žrtvu obnavlja na nekrvni način.

Isusovo Tijelo i Isusova krv biva stvarno prisutna u svakoj svetoj Misi. Zato mi kod svake svete Mise obnavljamo savezništvo s Bogom. Blagdan Tijela Krvi Kristove ili “Tijelovo” proslavljamo na svečani način. Idemo u procesiji. Nosimo sa sobom Isusovo Tijelo pod prilikama kruha. Time samo želimo reći da ćemo savezništvo u Novom i vječnom Savezu održati. Taj je blagdan na neki način obnova saveza Božjeg naroda s Bogom. Još nešto želimo reći ovom procesijom. Želimo pred svima javno reći da smo samo putnici prema vječnoj domovini i da ne idemo sami nego Isus ide s nama. Bog je vjeran svome Savezu. Ako je obećao da će nas dovesti k sebi u vječnu sreću ako održimo njegove zapovjedi onda je to sasvim sigurno jer Bog je vjeran svome obećanju.

Razmišljajmo danas nad Tijelosvskim procesijama da smo samo putnici i da nas Bog želi k sebi dovesti kako nam je obećao i zato ide s nama. Održimo i mi svoje obećanje Bogu da ćemo vjerno vršiti njegove zapovjedi a On je vjeran svome obećanju i dovest će nas u Nebo.

preč. Gabud Vjekoslav