Uskrs

ČITANJA: Dj 10, 34a, 37-43; Kol 3, 1-4; Lk 24, 13-35

Današnji dan – dan Kristova uskrsnuća, otvara nam novu budućnost. Krist „prvi uskrsnuli“, svojim životom, smrću na križu i slavnim uskrsnućem Isus je dao smisao cijeloj povijesti ljudskoga roda. To Petar naviješta, čuli smo u prvom čitanju. Sveti Ivan u današnjem Evanđelju jednostavno pripovijeda kako je on, očevidac, kako su Petar i Marija Magdalena doživjeli uskrsno jutro. Isusova smrt je za apostole bila čvrsta i kruta činjenica. Za uskrsnuće očito nisu bili pripravljeni. Zato su prvo pomislili na krađu tijela kad su vidjeli prazan grob. Znali su i to da tijelo nisu sami nikamo odnijeli, a njihovim neprijateljima farizejima, koji su Isusu smrt dosudili sigurno nije bilo u interesu da tijelo sakriju. Njima je bio interes da svima pokažu kako je Isus mrtav. Ta spoznaja počela ih je uvjeravati u čudo uskrsnuća, baš one činjenice koju im je Isus još za svoga zemaljskoga života pokušavao utuviti u glavu rekavši im: „Sin Čovječji, kako je on sebe nazivao, bit će popljuvan i ubijen, ali treći će dan ustati od mrtvih.“ Tek kad im se počeo pokazivati i dokazivati da je živ među njima, vjera u uskrsnuće je u njima jačala pa su je cijelim svojim životom i mučeničkom smrću propovijedali i drugima svjedočili. Njihovo svjedočanstvo došlo je i do nas te i mi vjerujemo njihovom svjedočenju. Vjera u uskrsnuće jest sigurno garancija i našeg uskrsnuća čime jedino naš život dobiva smisao, čime sigurno ispunjavamo onu ljudsku želju da „po uskrsnuću vječno živimo“.

Draga vjernici, svima Vama koji danas ispovijedate vjeru u Isusovo uskrsnuće želim da vam Uskrs bude sretan i blagoslovljen i da po Kristovom uskrsnuću postignete i sami vječnu sreću.

 

Nositelji Uskrsne radosti

Živimo u svijetu koji je ispunjen; tjeskobama, nepravdama, bolestima. ali u isto vrijeme živimo u vjeri Kristovoj. Vjerujemo u Kristovo uskrsnuće. Krist je došao na ovaj svijet ne zato da svijet silom promijeni ili da ognjem i mačem zatre svaki grijeh, zlo i nepravdu. Isus je donio blagu vijest spasenja, propovijedao je Kraljevstvo Božje, ono kraljevstvo koje se rađa duboko u čovjekovoj duši, te poput kvasca raste i širi se.

Krist nam je u ruke dao malenu svjetiljku, da njegovu svjetlost širimo svijetom. Krist nas je osposobio da budemo njegova živa slika u ovome svijetu. Krist nas poučava i za to nam daje snage da njegovo spasenje širimo svijetom. Mi vjerujemo da je Krist uskrsnuo, ali u isto vrijeme mi vjerujemo da naš život na zemlji ima smisla. Ako se ispunjaju pravila Božjega kraljevstva na zemlji, za to Boga hvalimo. Ako li nas okruži nevolja, nepravda, trpljenje i smrt, znamo da se time suobličujemo Kristu patniku, Kristu raspetome, koji je nakon svoje smrti uskrsnuo i tako u sebi pomirio Boga i čovjeka.

Mi trebamo i želimo biti nositelji Kristova mira, Kristove nade, mi trebamo biti nositelji radosne vijesti koja glasi: Krist je uskrsno od mrtvih. S njime i mi već ovdje na zemlji postajemo dionici njegova spasenja. Po tome se svima nama već ovdje na zemlji daje predokus vječne sreće.

 

Svjedočiti Uskrslog – naše je poslanje

I apostoli svjedoče Krista uskrsloga. Bila je to osnova njihova propovijedanja: Krist je uskrsnuo od mrtvih i tako od smrti spasio sve koji ispovjede vjeru u njega i koji se krste. Naviještanje Krista uskrsloga za apostole je bilo toliko važno da su zbog toga bili spremni sve pretrpjeti i sve podnijeti. Na koncu su zbog svjedočanstva predali i svoj život. Ne radi se samo o tome da je Isus uskrsno, nego, naglašavamo, njihovo svjedočanstvo daje jamstvo svim obraćenicima da će i oni prijeći u novinu života. To je danas osnovna poruka Kristova uskrsnuća. Vjerujemo li mi uistinu da je Isus uskrsnuo? Zacijelo vjerujemo. Međutim, vjerujemo li mi stvarno i nedvosmisleno, da on već sada nas čini dionicima svoje proslave, svojega nebeskoga života? Vjerujemo li mi da je snaga Isusova uskrsnuća – kojem smo i mi pridruženi – jača u nama od svakoga zla i svakoga grijeha? Vjerujemo li mi stvarno da s tom Isusovome silom i snagom mogu mijenjati ne samo samoga sebe, nego i one s kojima živim? Vjerujem li da sam i ja pozvan – zajedno s apostolima – naviještati Krista uskrsloga? I to svojim životom, tako da se u meni i na meni vidi kako u meni živi Krist i njegovo evanđelje. Isijava li slika uskrsloga Gospodina iz mojega života i iz mojih djela?

Prisjetimo se: šačica apostola promijenila je svojim propovijedanjem i svojim životom čitav ondašnji svijet. Bila je to sila i snaga uskrsloga Krista koja je u njima djelovala. Zar ne bismo i mi trebali tom istom snagom mijenjati sebe i mijenjati svijet tako da i u nama i u svijetu vladaju dobrota, ljubav, usmjerenost prema pravim vrijednostima?“S Bogom svojim preskačem zidine” (Ps 18, 30), veli Božja riječ. I suviše za nevolje i nedaće osuđujemo druge i životne uvjete u kojima živimo. Nama se obraća Božja riječ, u nama djeluje Božja snaga i Božja radost. Neka nas slavlje današnjeg dana učini radosnim navjestiteljima Božjeg spasenja. Jer, tamo gdje je Bog, tamo je radost, tamo odzvanja radosna pjesma „Aleluja! ”