PASTORALNI POSJET BISKUPA HRAŠĆICI, FILIJALI ŽUPE SRAČINEC

DSC08245Treća nedjelja adventa bila je posebno svečana u Hrašćici u filijali župe Sračinec, jer ju je posjetio biskup Josip Mrzljak, koji je predvodio svečano Euharistijsko slavlje u prepunoj dvorani sportskog centra. Hrašćica je naselje od 1500 stanovnika, koja je nastala prirodnim širenjem Sračinca prema Varaždinu, i sa Sračincom je spojena u potpunosti. Iz političkih se razloga odvojila od Sračinca i pripojila se gradu Varaždinu kao jedan od gradskih mjesnih odbora, ali je i dalje ostala u župi Sračinec. Za vrijeme župnika Gabuda, grad nije dopuštao izgradnju crkve u Hrašćici, tako da se živa župna zajednica sakuplja u dvorani mjesnog odbora, gdje su mise svake nedjelje i blagdana.
Župa Sračinec već duži niz godina vodi birokratske bitke sa gradom Varaždinom kako bi se u Hrašćici, već osiguran teren, dao župi kako bi se započela izgradnja filijalne crkve.
Biskupov dolazak u Hrašćicu je izraz njegove potpore u nastojanju župe oko izgradnje crkve u Hrašćici. Ovo je drugi biskupov dolazak u Hrašćicu. Prvi je put pohodio Hrašćicu 2008. godine kada je blagoslovio malu kapelicu bl. Alojzija Stepinca.

Na početku Euharistijskog slavlja, biskupa je pozdravio župnik Siniša Dudašek, a zatim i predsjednik mjesnog odbora Hrašćice, Darko Auker. Zbor je zatim biskupu otpjevao pjesmu koju je orguljaš Marko Majcen skladao za biskupov dolazak u Hrašćicu. U propovijedi je biskup naglasio da važna živa crkva i svako mjesto gdje se živa crkva sakuplja postaje crkva. Biskup je istaknuo da je vrijeme adventa očekivanje Isusova rođenja, gospodara života i da čovjek nikada ne smije sebe staviti za gospodara ljudskog života.
Na kraju mise, biskup je primio poklon, Božićne jaslice od lepoglavske čipke, i stavio nastojanje oko izgradnje crkve u Hrašćici pod zagovor bl. Alojzija Stepinca.
Nakon mise, nastavilo se je druženje uz kolače, piće, prigodne pjesme i kićenje bora.

DSC08232DSC08234DSC08236DSC08247