Što zapravo znači “ljubiti svoje neprijatelje”?

Voljeti neprijatelje u središtu je Evanđelja. Ta je ljubav stvarna i zahtjevna jer ne traži ništa zauzvrat. Isus takvu ljubav nije ni na koji način romantizirao ili karikirao. On je to izrekao na konkretan način: ‘Kažem vam: Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze’ (Lk 6,27). Da bi bilo još jasnije, to je uključio u Blaženstva: ‘Blago vama kad vas ljudi mrze i kada vas isključe i ponižavaju i izbacuju vaše ime kao zlo na račun Sina Čovječjega!’ (Lk 6,22). Zakon oprosta zamjenjuje zakon odmazde. Isus nije mazohist. On ‘razbija’ začarani krug osvete i nasilja u korist poštovane i dobroćudne ljubavi prema neprijatelju: ‘Blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju’ (Lk 6,28). Njegov život svjedoči o ovom daru ljubavi, posebno s križa kada govori: ‘Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine.’ (Lk 23,34). Isus poziva da izađemo iz Starog zavjeta u kojem je vrijedilo: ‘oko za oko, zub za zub’ (Lev 24,20), te uđemo u zakon opraštanja koji zamjenjuje zakon odmazde. Isus ispravlja zakon i dovodi ga do savršenstva. Svaki je ljudski život svet.

Voljeti svoje neprijatelje – (ne)moguća misija? Zašto bismo trebali voljeti svoje neprijatelje? Jednostavno zato što ih Bog voli, a mi smo Njegova djeca. Ne dijelimo li istog Oca koji je ‘dobrostiv i prema nezahvalnicima i opakima’ (Lk 6,35)? Njegova je milost izvan svake srditosti.

Međutim, legitimno nam je zapitati se kako možemo voljeti osobu koja nas je izdala i koja nam je učinila štetu? Teško je boriti se protiv sebe, ali Isus nas upućuje prema svojoj slobodnoj volji i pokazuje nam put: ‘Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan. Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se.’ (Lk 6,37-38).

Doista, to je veliki izazov! No Krist nam vjeruje unatoč našim slabostima i ranama. Ljubiti neprijatelje nije nemoguće, jer i sam Isus prihvatio je taj izazov. Zna da smo za to sposobni, pod uvjetom da pustimo Isusa da voli neprijatelje preko nas. Da bismo to učinili, dao nam je svog Duha. Stoga, nemojmo se obeshrabriti. Put do Oca dug je, ali opraštanje nam olakšava korak. Svakog dana postat ćemo milosrdniji. Kakav Otac, takav sin i takva kći!

Laudato TV