SUSRET FIRMANIKA I MARKA

U subotu, 1. ožujka 2014. godine, za ovogodišnje firmanike (ali i za sve župljane) organizirana je svjedočIMG_0618ko – molitvena večer u župnoj crkvi. Susret je započeo svetom misom u 17 sati koju je predvodio župnik Siniša Dudašek, a nakon mise mladić Marko Matijašević iz Ivanić Grada, zajedno sa župskom zajednicom „Dobri Pastir“ predvodili su susret.

Nakon uvodne molitve i pjesme, Marko je dao živo svjedočanstvo svoga puta iz tradicionalne vjere prema obraćenju i susretu sa živim Bogom.

Marko je posvjedočio kako je kao mladić, nakon obraćenja svoje majke, radi „mira u kući“ odlazio na mise, na duhovne obnove i biblijske susrete iz čistog običaja, ali bez pravog raspoloženja srca. ŽiviIMG_0621o je „normalan“ život svojih vršnjaka. Bavio se sportom, imao djevojku sa kojom je imao spolne odnose, odlazio u crkvu i bilo mu je dobro, ali nezadovoljstvo u srcu bilo je stalno, sve dok nije u susretu sa živim Bogom, prisutnim u svetoj Euharistiji, doživio obraćenje i krenuo na put istinskog vjernika.

Iz svojega iskustva posvjedočio je firmanicima, kako neće naći glavnu životnu težnju; za ljubavlju i prihvaćenošću, ako to najprije ne nađu u Bogu. Naš odnos prema Bogu rađa i kvalitetnim odnosima prema bližnjima.  Napomenuo je mladima, kako njihovi ljudski idoli ne čine ništa za nas i nije im stalo do nas, ali Isus jest. Isus poziva čovjeka i mijenja ga jer mu je stalo do nas. Čovjek je stvoren iz ljubavi za ljubav i to nam Isus svjedoči i daje.

Isusova ljubav prema naIMG_0623ma je posebno vidljiva preko Svete Pričesti. Marko je ispričao priču o obitelji koja je 3 tjedna putovala brodom, ali su putom jeli svoje kekse, jer nisu imali za hranu. Kad su se ipak zadnju večer puta odlučili počastiti večerom, tada su shvatili da je hrana bila uključena u cijenu puta tj. besplatna. Marko je završio svoje svjedočenje mislima, da i naš život može proći tako. Možemo živjeti na keksima, mrvicama, ili se možemo hraniti na najvećoj i najbogatijoj gozbi, a to je Euharistija. Pozvao ih je da se otvore Isusu i odluče za njim svojim životom jer „…blago pozvanima na gozbu Jaganjčevu…“

Na kraju je Marko prevodio molitvu, a susret je završio blagoslovom i sa nekoliko pjesama. Firmanici su bili izuzetno oduševljeni i veliki dio njih je odlučio dolaziti jednom mjesečno na sastanke karizmatskog tipa koje vodi zajednica „Dobri Pastir“. Idući susret sa Markom i firmanicima je dogovoren za 29. ožujka 2014. godine u 19 sati.