Sv. Marko Krževčanin – zaštitnik biskupije

Sv. Marko Križevčanin je mučenik, treći svetac Crkve u Hrvata, a svetim ga proglasio sv. Ivan Pavao II. Rođen je 1580. godine kao Marko Stjepan Krizin u slobodnom kraljevskom gradu Križevcima, u Zagrebačkoj biskupiji. Studirao je najprije u isusovačkom kolegiju u Grazu, gdje je stupio u Marijinu kongregaciju. Kao svećenički kandidat zagrebačke biskupije, primljen je u glasoviti rimski kolegij ‘Germanicum i Hungaricum’ u Rimu. Tu je u arhivu očuvan i njegov vlastoručni potpis – ‘Marko Stjepan Križevčanin, Hrvat iz Zagrebačke biskupije’.

Kao svećenik, Marko se vratio u domovinu i zauzeto djelovao u svom rodnom gradu Križevcima. Nakon kratkog vremena, ugarski primas pozvao ga je u Trnavu i postavio za ravnatelja sjemeništa. Imenovao ga je i kanonikom, a kasnije i upraviteljem benediktinske opatije Seplak kod Košica. U to vrijeme Košice su bile srce mađarskog kalvinizma. Kad je kalvinska vojska pokušala prisiliti Marka i dvojicu njegovih prijatelja, Melhiora i Stjepana, da pristupe kalvinima, oni su to odbili i time pali u njihovu nemilost. Uhitili su ih i svoj trojici nemilosrdno oduzeli živote.

Markovo tijelo počiva u uršulinskom samostanu, u Trnavi. On i njegovi prijatelji proglašeni su blaženima 1905. godine. Svetima ih je proglasio papa Ivan Pavao II. 2. srpnja 1995. godine u svom pohodu Slovačkoj, u kojoj se danas nalazi grad Trnava.

 

Molitva sv. Marku Križevčaninu

Bože, sveti Marko Križevčanin revno je propovijedao Tvoju riječ i neumorno branio jedinstvo jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve, zbog čega je podnio mučeničku smrt.

Molimo Te da po njegovu zagovoru i mi pronosimo Tvoju riječ svojim životom i zalažemo se za jedinstvo svih kršćana.

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.