DRUGA ADVENTSKA SVIJEĆA


Danas, na drugu nedjelju došašća, palimo drugu svijeću da Gospodin, Onaj koji dolazi, rasprši tamu naše nedosljednosti.druga-svijeca

Isuse Kriste, Sine Boga živoga, učini nas dionicima svoga blaženstva. Učini nas, Gospodine, prostodušnima. Oslobodi nas svake vrste licemjerja i ne dopusti da ono što govorimo bude u proturječju s onim što činimo. Udalji od nas arogantnost, neodgovornost i nezahvalnost.

Učini nas, Gospodine, radosnima. I pomozi nam da radost koju imamo darujemo svakome čovjeku kojega susretnemo. Oslobodi nas napasti malodušja i ne dopusti da ikoga ražalostimo svojom lošom riječju ili zlim činom. Udalji od nas napast nedovoljne sućuti i nedostatka vremena za ožalošćene.

Učini nas, Gospodine, krotkima. Ne dopusti da nas obuzme zlo neumjerenosti, pohlepe ili rasipnosti. Oslobodi nas naše riječi bahatosti, i naših djela obijesti. Udalji od nas oholost i umišljenost. Ne dopusti da ikoga podcjenjujemo.

Učini nas, Gospodine, gladnima i žednima pravednosti. Ne dopusti da u našoj sredini bude ikoga tko je progonjen radi svoje proročke riječi. Udalji od nas svaki oblik manipulacije, dezinformacije, jednoumlja i nedodirljivosti. Pomozi nam da ne gledamo u svemu najprije vlastito koristoljublje, neka nama ne ovlada egoizam, nego želja i nastojanje oko općeg dobra. Sačuvaj nas od svih falsifikata, demagogije, krivih tumača i lažnih proroka.

Učini nas, Gospodine, milosrdnima. Oslobodi nas bezobzirnosti i nesolidarnosti. Udalji od nas napast omalovažavanja i ne dopusti da nas zarobi zlo ravnodušnosti prema problemima koje ima naša domovina, zemlja čija smo djeca i svi njeni stanovnici.

Učini, Gospodine, da imamo čisto srce. Oslobodi nas podmuklosti i dvoličnosti. Ne dopusti da nam se u srca i riječi uvuče otrov cinizma. Udalji od nas napast ogovaranja i klevetanja. Pomozi nam da naše djelovanje bude pošteno, iskreno i znak ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Učini nas, Gospodine, mirotvorcima. Udalji od nas svaki oblik diskriminacije, napast nepovjerenja i zlo predrasuda. Daj nam snage da živimo u skladu s tvojom Riječju i da poštujemo zakone. Blagoslovi nas da po nama bude više dobra, ljepote i sreće na svijetu. Učini nas oružjem svoga mira.