Duh Sveti

Čitanja: Dj 2, 1-11; Kor 12, 3b-7, 12-13, Iv 20, 19-23

Na današnji dan Bog daje da različiti narodi i plemena, različiti jezici razumiju riječ apostola Petra kad je progovorio o Isusu Kristu raspetome i uskrsnulome. Sve je to djelo Duha Svetoga u kojem se mogu složiti narodi, plemena i jezici i zajednički Boga slaviti i zajednički graditi ovaj svijet.

Crkva – zajednica Isusovih vjernika, koja je primila Duha Svetoga ne smije tražiti da svi narodi govore i slave Boga jednim jezikom i na isti način. Ona je naprosto takva da je po Duhu Svetom sposobna progovoriti jezikom svakog naroda i izraziti se u oblicima svake kulture.

Duh Sveti neprekidno djeluje u životu Crkve. On stvara heroje. Ponajprije Duh Sveti stvara mučenike. Milijuni muževa, žena i djece polažu svoj život za Krista. Je li to fanatizam? Ne, to je snaga Duha, to je plamen Duha Svetoga.

Na tisuće ostavljaju dom i domovinu i u tuđini navješćuju Krista. Zar je to avanturizam? Ne, to je neodoljivi poticaj Duha Svetoga u njihovom srcu. Milijuni stoje uz bolesničke krevete, tješe umiruće, brinu se za siročad, obilaze stare i nemoćne. Je li to hvalisavi humanizam? Ne, to je djelovanje Duha Svetoga.

Mladići i djevojke odupiru se zavodljivosti svijeta i život posvećuju za druge. Je li to ludost? Ne, to je moć i snaga Duha Svetoga. Muževi i žene ostaju vjerni jedan drugome. Je li to zaostalost? Ne, to je snaga Duha Svetoga. Nevjerojatan život Crkve je samo djelo Duha Svetoga. Zato mu danas pjevamo: „Nečiste nas umivaj, suha srca zalivaj, vidaj rane ranjenim, mekšaj ćudi kamene, zagrij grudi ledene, ne daj nama putem zlim.“ Ta pjesma i molitva danas odjekuje cijelim svijetom.